afbeelding: show & tell | the new funeral eind 2019 (foto: Henk van Mierlo)
Brabantse film- en av-makers, laat zien wat jullie kunnen betekenen binnen de podiumkunsten! Maak kennis met toffe gezelschappen, festivals en makers uit de provincie op het gebied van dans en theater, deel jouw innovatieve ideeën en verbreed je netwerk.
show & tell
Bij show & tell krijgen film- en av-makers de gelegenheid om op een informele manier hun showreel te presenteren en kennis te maken met potentiële samenwerkingspartners. Voor de editie op 1 april brengen we je in contact met partijen uit de dans- en theaterwereld die graag regionaal av-talent willen ontmoeten, die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van av in hun werk of die hun netwerk van audiovisuele makers willen uitbreiden.
Coronaproof: Deze show & tell is wat anders in opzet dan je misschien van ons gewend hebt. Om deze bijeenkomst voor iedereen zo veilig te laten verlopen, hebben we er namelijk voor gekomen het volledig online te laten plaatsvinden. De focus ligt daardoor minder op het informele netwerken en meer op de gesprekken die je hebt met de organisaties.
KONKAV connects: show & tell | get on stage
locatie | online
datum | donderdag 1 april 2021 (heus)
tijd | 10:00-12:45 uur
voor wie | film- en av-makers woonachtig in Brabant
kosten | 15 euro
get on stage
Audiovisuele middelen spelen een steeds grotere rol in de podiumkunsten. Tegelijkertijd wordt er vaak met dezelfde av-makers gewerkt. Aan de maker de kans om te inspireren met het eigen werk middels een showreel en om met gezelschappen, festivals en makers op het gebied van dans en theater het gesprek aan te gaan over de kansen van av binnen hun werkterrein. Dit gaat verder dan het inzetten van audiovisuele technieken als een technisch middel om bijvoorbeeld een voorstelling te registreren, maar kan zelfs om een wederzijdse beïnvloeding gaan en het gezamenlijk ontwikkelen van een nieuwe artistieke taal (denk aan de dansfilm die de afgelopen jaren een genre op zich is geworden). Deze speciale editie van show & tell biedt je de mogelijkheid om een nieuw type samenwerkingspartners te ontmoeten, na te denken over eigen toegepast werk specifiek binnen de podiumkunsten en een nieuw netwerk aan te boren.
Film- en av-makers vanuit alle disciplines zijn welkom! Van animatoren tot documentairemakers, van videokunstenaars tot fictiemakers. De toepassingen van av binnen de podiumkunsten zijn eindeloos. Denk aan bijzondere projecties tijdens voorstellingen of de inzet van VR en AR, om de dramatiek of artistieke boodschap over te brengen of om de interactie met het publiek te bevorderen. Of aan content speciaal voor educatieve doeleinden, het streamen van voorstellingen en het ontwikkelen van onderscheidende aftermovies. Voorgaande show & tell’s leverden zonder uitzondering vervolggesprekken op, en vaak rollen er ook concrete samenwerkingen uit. Lees op Mestmag.nl over de opbrengsten van eerdere show & tell’s.
deelnemende organisaties
De ochtend bestaat uit speeddates van ruim tien minuten waarin je met verschillende partijen uit de theater- en danswereld 1 op 1 in videogesprekken in gesprek gaat. Je presenteert jezelf, stelt brandende vragen en je krijgt feedback op je ideeën.
Hieronder vind je de vijf deelnemende namen met wie je in gesprek kan gaan. We delen je bij drie makers of organisaties in voor een gesprek, op basis van jouw voorkeur. Bij elke partij lees je welk vraagstuk wat bij hen speelt op dit gebied.
#1 Het Zuidelijk Toneel
Het Zuidelijk Toneel maakt theater. En meer. HZT richt zich op Nederland en Vlaanderen met bijzondere aandacht voor de eigen regio: Noord-Brabant. De volgende jaren gaan ze met het publiek die dialoog aan over thema’s als heldendom, eenzaamheid, armoede en taboes. HZT vertrekt vanuit de zin: ‘ik weet dat ik er ben omdat de Ander er is’. Je hebt een ontmoeting met de ander nodig om jezelf beter te leren kennen. Hun theatervoorstellingen zijn van die theatrale ontmoetingen. Ze verwonderen, schijnen licht op het onvermoede en bieden nieuwe perspectieven op de wereld en onszelf.
Aanwezig tijdens show & tell zal zijn: Piet Menu (artistiek directeur). Piet heeft geen specifieke casus voor de gesprekken met de av-makers, maar deelt graag zijn uitleg over het woord theater om mee te kunnen denken met wat zij zoeken. Hij heeft zelf wat argwaan tegen het woord theater. Dat lijkt te gaan over een hogere vorm van kunst, terwijl het voor hem over heel simpele dingen gaat: een verhaal vertellen, een rol spelen, representatie en een publiek. Dingen die je als kind constant doet en niet iets waar je de luxe van het rode pluche voor nodig hebt. Dat zijn de vier elementen waar het hem om te doen is. En in die zin maken ze heel veel verschillende dingen. Als je True Copy vergelijkt met Sheroes instead of Heroes. Of Marx met de podcast De Wereld van Jan de Man. En toch is het geen film. Er zijn verschillen en dat heeft volgens Piet te maken met een paar dingen. Je kan projecteren op 1 scherm, maar je kan ook je film vertonen op drie schermen, een maquette met vijf schermen; een decor met projecties op een deur, een bed, een slaapkamerdeur... Dus je filmisch avontuur kan via meerdere wegen verteld worden, kan door elkaar heen lopen, kan naast elkaar staan, kan conflicteren. Er kan 10 minuten geen beeld zijn, maar wel geluid. Er kan… Je hebt een publiek dat een kaartje koopt en in tegenstelling tot de bioscoop bewust wordt gemaakt dat ze publiek zijn. Dat ze iets kunnen terugzeggen. Dat ze niet weg kunnen lopen. Dat ze samen zijn. Dat ze in het licht zitten of net niet. Dat het licht plots aangaat. Kortom er moet een hele gedachteoefening worden gemaakt over de reis die het publiek meemaakt met elkaar en met alle middelen die daarvoor beschikbaar zijn buiten het scherm. Tot slot kun je niet alleen met meerdere schermen werken, je kan ook ‘live’-aanwezigheid toevoegen. Een acteur in levende lijve of net niet. Een lid van het publiek wat moet opstaan en een handeling op het podium uitvoeren. Een brief die wordt voorgelezen. Een fanfare die langskomt… Kortom: door de live aanwezigheid van een publiek ontstaat een andere relatie met het publiek. Je schept verwachtingen en breekt ze weer af. Je maakt ze actief of zelfs responsief en je laat ze even achteruit leunen met visuele pracht. Makers die zich aangesproken worden door de voorgaande visie van Piet Menu worden uitgenodigd het gesprek aan te gaan.
#2 Festival Cement
#3 Dans Brabant
DansBrabant is een ontwikkelinstelling gevestigd in Tilburg. DansBrabant ondersteunt talentvolle choreografen op weg naar een sterke beroepspraktijk en een autonome positie in het regionale en (inter)nationale dansveld; werkt als ontwikkelinstelling aan een vitaal dansklimaat in de provincie Noord-Brabant en opent uiteenlopende en uitdagende perspectieven in de dans.
Aanwezig tijdens show & tell zal zijn: Dirk Verhoeven (hoofd communicatie & context). De makers waar DansBrabant mee werkt, maken veelal hybride werk tussen dans, film en installatie in en weten binnen hun producties daar hun team wel op te maken. Buiten de zalen echter is nog een hele (online) wereld te winnen voor dans. Dirk zou het graag hebben over vernieuwende visuele vormen die zouden kunnen aanslaan bij een kijker en (dus) voorbij gaan aan traditionele registraties.
#4 Mardulier en Deprez
Mardulier en Deprez is een kunstenaarsduo dat allerlei werk maakt, vaak met een fysiek, performatief element. Momenteel werkt het duo aan een voorstelling voor vrachtwagenchauffeurs, die op parkings en tankstations zal gespeeld worden tussen hier en Polen gedurende de hele maand mei.
Aanwezig tijdens show & tell zal zijn: Michiel Deprez (helft van het kunstenaarsduo). Het kunstenaarsduo heeft geen specifieke vraag, maar heeft met name interesse in het leren kennen van het werk van Brabantse film- en av-makers.
#5 De Kwekerij
De Kwekerij is een multidisciplinair gezelschap onder leiding van regisseur Joris van Midde en maakt al 25 jaar lang eigenzinnige voorstellingen op bijzondere locaties in stad en buitengebied. In opdracht van bedrijven en maatschappelijke organisaties ontwerpt De Kwekerij unieke concepten waarbij theater, beleving en kunst worden ingezet om actuele thema’s bespreekbaar te maken.
Aanwezig tijdens show & tell zal zijn: Joris van Midde (theatermaker en artistiek leider van De Kwekerij). Het lijkt De Kwekerij heel interessant om te experimenteren op het grensvlak van theater en film. Een live beleving in een gefilmde omgeving of een film die die in één lange take gedraaid wordt, waardoor het weer bijna een theatervoorstelling wordt. Bij voorstellingen van De Kwekerij is het publiek vaak mobiel; je lijkt dan door de voorstelling heen te wandelen. Zo proberen ze hun publiek altijd mee te nemen in een totaalbeleving die zich rondom je heen afspeelt. Misschien is de cross-over van theater met een 360º film een interessante uitdaging om samen over te brainstormen. Kortom, ze staan open in het gesprek en hopen elkaar wederzijds te inspireren!
KONKAV connects
Met KONKAV connects gaan we een paar keer per jaar live. Bij show & tell krijgen film- en av-makers de gelegenheid krijgen om op een informele manier hun showreel te presenteren en kennis te maken met potentiële samenwerkingspartners.