Waar moet je op letten als je een camera koopt? Iedere camera heeft zijn eigen voor- en nadelen. De ene camera is heel erg gevoelig voor licht, de andere camera is goed in scherpte diepte, de derde is perfect om slow motion beelden mee te draaien. Het is verstandig om na te gaan wat voor films je met name wilt gaan maken en daar je camera keuze op af te stemmen. Als je voor een hele specifieke situatie een bepaald shot wilt maken dan kan je altijd nog een (dure) camera erbij huren. De laatste keer dat ik een camera kocht zat ik te twijfelen tussen een hele dure of twee goedkopere exemplaren. Ik koos uiteindelijk voor de twee iets goedkopere exemplaren. Mijn keuze viel hierop omdat ik met deze twee camera’s een heel breed spectrum van films aan kan. Zo is de ene camera een echt werkpaard (de Sony EX3), die kan je zo ongeveer overal en altijd inzetten.
Hij is makkelijk te bedienen en levert perfecte beelden. De tweede camera is moeilijker te bedienen, maar die is perfect voor situaties waar minder licht is, en heeft een beeld dat in de buurt komt van de zware RED camera’s (een Sony FS100). Dat ik twee Sony camera’s kocht heeft weer te maken met de accu’s en lenzen die ik al had. Als je de markt standaarden volgt met het gebruik van lens en accu’s mounts, dan kan je tientallen jaren plezier van je spullen hebben.
Er zijn tegenwoordig heel veel goede camera’s op de markt. Let bij aanschaf op de accu’s waarop ze draaien, de lens mount die ze hebben, de codec die ze gebruiken om de films weg te schijven op een kaartje en de in- en uitgangen van de camera (HDMI, SDI, XLR, etc…). Als dit aansluit bij de spullen die je al in huis hebt zijn ze gemakkelijk uit te wisselen met andere camera’s zo kan je je geen buil vallen.
Door: Frans Mouws oprichter en eigenaar van Hatsiekiedee.TV