Een docent die vanuit zijn passie voor film en een fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog een speelfilm maakt die in de bioscoop te zien is. Voor de digitalisering was dit niet mogelijk geweest.
Maar Klaas van Eijkeren mag zichzelf tegenwoordig regisseur noemen. Op een site over Nederland en de Eerste Wereldoorlog vond Van Eijkeren, nu zo’n acht jaar geleden, een brief van ene Arthur Knaap gericht aan zijn familie. Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog, maar velen vochten mee in het vreemdelingenlegioen. Zo ook Arthur Knaap. Meteen wist Van Eijkeren: dit wordt een film. Na zeven jaar intensieve research en een enorme lobby om mensen, geld en materiaal te verzamelen kon Van Eijkeren vorig jaar beginnen met het draaien van zijn film Patria. ”We hebben alles heel low budget gedaan. Er hebben meer dan 200 mensen, waaronder zeven professionals meegewerkt aan de film. Niemand heeft een gage ontvangen. Het budget is volledig besteed aan art direction, catering en dat soort zaken.”
Tips voor beginnende makers
Als autodidact heeft Van Eijkeren veel geleerd op de set van de film, maar ook in de voorbereiding. ”Je moet leren om een goede balans te vinden tussen een grondige voorbereiding en in het diepe springen. Hoe beter je de dingen voorbereidt hoe minder stress je hebt, maar je kunt nu eenmaal niet alles onder controle houden. Je zult soms vooruit moeten lopen op je project zonder dat je garanties hebt. Als je alleen blijft dromen, gebeurt er niets.”
Een andere tip die Van Eijkeren kan meegeven aan andere beginnende makers is dat je ten alle tijde moet blijven geloven in je eigen project. ”Als je onzeker bent, dan zien mensen dat. Het enige dat je hebt, is je eigen enthousiasme.”
Aan enthousiasme is er bij de debuterende regisseur in ieder geval geen gebrek, hij heeft alweer ideeën voor een nieuwe film. ”Ik ga het alleen niet meer zo low budget aanpakken. Dit project is natuurlijk in de loop van de tijd enorm uit de klauwen gelopen. Het heeft ontzettend veel van mij en mijn omgeving gevergd, maar ik heb er absoluut geen spijt van.”
Distributeur
Al in een vroeg stadium ging Klaas van Eijkeren op zoek naar een distributeur voor zijn film. In Alex ter Beek van Pink Moon Entertainment vond hij een enthousiaste partner. In eerste instantie werd de film gemaakt voor uitbreng op DVD, maar JT bioscopen bleek geïnteresseerd om de film te vertonen als eenmalig event. Op 29 september wordt de film gelijktijdig vertoond in 10 bioscopen. Bij voldoende bezoekers, wordt de film vaker gedraaid. ”Ik geloof wel in zoiets als het nieuwe film maken, waarbij je een film maakt voor een niche. Eigenlijk andersom dan marketeers doen, die op zoek gaan naar een zo groot mogelijk publiek. Mensen hebben meerdere redenen om naar een film te gaan. Dit is niet per sé altijd de kwaliteit van de film. Soms is het onderwerp de belangrijkste reden, zoals misschien ook bij mijn film.
En nu? Gaat Klaas van Eijkeren als de film dadelijk niet meer in de bioscoop draait in een groot zwart gat vallen? ”Nee hoor! Ik ben ook muzikant. Dus ik ga me de komende tijd op mijn muziek richten. Door het schrijven van de filmmuziek voor Patria kreeg ik de smaak weer helemaal te pakken. Nu ben ik bezig aan mijn debuut solo album.”