Een nieuwe ronde van tv-lab @Docwerk! Zes jonge afgestudeerde film- en mediamakers maken binnen deze werkervaringsplek bij filmproductiehuis @Van Osch Films in Den Bosch in samenwerking met de NTR gedurende vijf maanden content voor het kunst- en cultuurprogramma Art Dept., wat wordt uitgezonden op NPO 2 Extra en terug te kijken is via NPO Start. Vanuit de visie van de makers krijgt elke aflevering een eigen karakter. We stellen graag Docwerker Jelle Oosterveld aan je voor!
Wie ben je?
Ik ben Jelle Oosterveld en ben 24 jaar. Ik studeer momenteel nog aan de Fontys Hogeschool van de Journalistiek in Tilburg. Via mijn stage bij Van Osch Films heb ik een kijkje mogen nemen in de wereld van filmmaken.
Wat maak je?
Mijn av-werk bestond voor Docwerk vooral uit journalistieke items. Tijdens het Docwerk-traject heb ik de uitdaging opgezocht om creatiever om te gaan met beeld en geluid en eens af te stappen van het journalistieke keurslijf. Ik ben altijd veel bezig met wat andere mensen om me heen doen. Ik stel mezelf vaak de vraag: waarom doen mensen wat ze doen? En met die vraag stap ik ook een documentaire in.
Welke productie heb je gemaakt binnen Docwerk?
Voor Docwerk heb ik één film mogen maken: Dat kan m’n kleine nichtje ook! Joni is een jonge designer die net is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academy. Hij is geïntrigeerd door de uitspraak "Dat kan m’n kleine nichtje ook"; de uitspraak die mensen vaak doen als ze vinden dat design ook door een kind gemaakt kan worden. En dat is nou juist de stijl die Joni toepast. In samenwerking met de kleine Joni maakt hij designs zoals vazen, kastjes en bijvoorbeeld een spiegel. Zit er een groot verhaal achter? Volgens Joni niet: "Ik vind het gewoon leuk om te doen."
Hoe was het om deze productie te maken?
Voor mij was het een toffe uitdaging om eens op een andere manier te kijken naar hoe je een film maakt. Niet zoals op de journalistieke opleiding andermans verhaal vertellen, maar jouw verhaal over iets wat je intrigeert.
Wat heb je ervan geleerd?
Ik heb veel kunnen leren op het gebied van wat er nou eigenlijk allemaal achter die camera gebeurt. Hoe pak je de regie en wie stuur je allemaal aan? Het is heel gaaf om met een team aan de slag te gaan op een draaidag. Ik vind samenwerking sowieso een ontzettend fijn gegeven bij film, samen kom je tot een mooier item en vul je elkaar goed aan.
Hoe heb je jezelf kunnen ontwikkelen?
Wat ik een waardevolle les heb gevonden, is dat als je aan de slag gaat met een verhaal je jezelf altijd twee hele belangrijke vragen moet stellen. Eén is: Waarom moet dit verhaal verteld worden? En twee is: Waarom vertel jíj dit verhaal? En allebei de vragen zijn dus even belangrijk. Als het verhaal jou pakt, dan kun je het verhaal nog veel beter vertellen.
Op welke manier heb je jouw stempel op deze productie kunnen drukken?
De stempel die ik op mijn film heb gedrukt, is vooral de experimenten die ik heb uitgevoerd. Ik heb geëxperimenteerd met bijvoorbeeld een animatie. Daarnaast was het ook een zoektocht bij mijn hoofdpersoon om tot een diepere laag te komen. Die zoektocht ben ik met hem aangegaan en door de manier van interviewen ben ik tot steeds nieuwe inzichten gekomen.
Wat was de grootste uitdaging?
Mijn grootste uitdaging was om filmischer te denken. Ik vertelde verhalen altijd op een hele journalistieke, uitleggende en logische manier. Maar met film of documentaire ben je veel vrijer. Laat de kijker zelf ook nadenken over je film en maak het spannend.
Wat was je hoogtepunt, wat was het bijzonderste tijdens deze ervaring?
Het meest bijzondere is natuurlijk dat iets wat jij zelf hebt gemaakt te zien zal zijn bij de NPO. Dat is iets heel tastbaars en waardevols! Niet iedereen kan de NPO app openen en zeggen: “Kijk, daar staat mijn naam.”
Docwerk
Binnen werkervaringsplek Docwerk maken zes jonge afgestudeerde film- en mediamakers gedurende vijf maanden content voor kunst- en cultuurprogramma Art Dept., wat wordt uitgezonden op NPO 2 Extra in samenwerking met de NTR.
Docwerk
in Den Bosch