Docwerk TV is een serie kunst- en cultuurprogramma’s, gemaakt door recent afgestudeerde film- en mediamakers. Vandaag stellen we graag Merijn van den Brand regisseur van de beeldcolumn over Levi Jake aan je voor!
Merijn van den Brand
Merijn van den Brand woont momenteel in Rotterdam Zuid, maar is geboren en getogen in Limburg. Merijn studeert Film aan Akv St.Joost in Breda, hij zit in zijn afstudeerjaar. Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer waarvoor hij veel videoproducties maak voor o.a. muzikanten. Ook s Merijn verbonden aan het collectief “Turtleville”, een platform bestaande uit een groep vrienden waar ook veel muzikale videoproducties uit voort komen.
We waren benieuwd naar de ervaringen van Merijn van den Brand tijdens Docwerk en stelde hem een aantal vragen.
DOCwerk beeldcolumn
Mijn beeldcolumn gaat over Levi Jake, een opkomende thuisprikker (tattooist) werkend in een piepkleine studentekamer in het centrum van s’Hertogenbosch.
Het proces is voor mij heel fijn verlopen. Je krijgt de kans als jonge maker om in een professionele setting nog steeds met een onderwerp bezig te zijn waar je eigen interesses liggen. Je werkt in dit proces echt in een teamverband. Voor mij was dit vooral in de montage belangrijk omdat ik hierdoor meteen de dialoog kon aangaan of keuzes die ik maakte werkte of niet.
Mijn Docwerk ervaring
Ik moet toegeven dat ik veel minder tijd in het traject heb gezeten als de andere Docwerkers. Ik ben als een soort van stagiaire later in het traject erin gekomen. Ik heb veel geleed over hoe ik efficiënt iets kan vertellen. De beeldcolums zaten vast aan een tijdslot van ongeveer 3 minuten. Voor mij was dat een zeer korte tijd om iets over iemand te vertellen. Hiermee heb ik leren omgaan, door keuzes te maken in de montage. Hierin woog ik af welke informatie voor de kijker uiteindelijk van belang was om Levi Jake te leren kennen. Daarnaast ben ik van mening dat je veel van elkaar leert. Door mee te helpen tijdens draaidagen van anderen leer je van hun manier van regisseren. En door mee te kijken en te helpen tijdens de montage leer je veel over de blik van collega’s over beeld.
Ik heb kennis leren maken met de regels van televisie en door het werken bij docwerk heb ik meer de interesse gekregen om personages te verwerken in mijn films. Normaal gesproken ben ik een maker die vooral observeert. Nu moest ik meer ingaan op mijn onderwerp.
Met name visueel heb ik mijn stempel op deze productie kunnen drukken. Het interview met Levi Jake is uiteindelijk gedaan door Melanie Pardoel. Waardoor ik me vooral heb kunnen focussen op het visuele aspect om hem in beeld te brengen. Ik kende hem van te voren al best goed en was al vaker in de kamer geweest. Dit heeft zeker geholpen met het kiezen van kaders en objectieven bijvoorbeeld.
De grootste uitdaging
De grootste uitdaging was toch wel om Levi Jake neer te zetten als een kunstenaar. Tatoeëerders worden over het algemeen toch gezien als ambachtslieden die tegen een betaling in opdracht van de klant een tatoeage op het lichaam zetten. Ikzelf ben ervan overtuigd dat Levi een beeldend artiest is die de huid als zijn canvas gebruikt. Daarnaast is Levi pas net begonnen en zijn beelden zijn nog steeds in ontwikkeling.
Het hoogtepunt
Toch wel de première van onze lichting van Docwerk in de Verkadefabriek, te ’s-Hertogenbosch. Heel tof om iets wat je gemaakt hebt op groot doek te zien en te kijken naar de reacties van de zaal.
Uitzending Omroep Brabant
De beeldcolumn over Levi Jake wordt op 5 december 2015 uitgezonden op Omroep Brabant vanaf 18.45 uur en daarna ieder uur herhaald.
Docwerk
in Den Bosch