De bezuinigingen op cultuur raken ook de kleine filmtheaters en filmhuizen. Tenminste twee locaties, Filmfoyer in Tilburg en Tropentheater in Amsterdam, moeten volgende maand sluiten. Voor andere theaters geldt: de vaak al bescheiden kosten nog verder beperken en commerciëler programmeren.
Op de website van het Tropentheater in Amsterdam tikt een klok onverbiddelijk de laatste dagen, uren, minuten en seconden weg. Op 21 december gaat voor de laatste keer het licht uit en de projector aan; Edward Yangs Yi Yi is het sluitstuk van veertig jaar vertoning van niet-westerse cinema. Het Koninklijk Instituut voor de tropen (KIT), waar het Tropentheater onderdeel van is, krijgt vanaf volgend jaar geen ondersteuning meer van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het KIT zelf zal wellicht nog andere financieringsbronnen kunnen aanboren maar voor het theater valt het doek.
Ook in Tilburg hebben de bezuinigingen concrete en directe gevolgen. De sluiting van De Filmfoyer per 1 januari betekent dat er in Tilburg voorlopig geen vertoningsplek voor kwaliteitsfilms meer is. De Filmfoyer nam de honneurs 35 jaar lang waar en kreeg in 1982 gezelschap van Cinecitta. Maar die arthousebioscoop aan de Willem II straat ging in april dit jaar dicht voor een verbouwing die een extra zaal moet opleveren. Complicaties met instortende plafonds hebben er echter voor gezorgd dat de geplande heropeningsdatum — eerst 1 januari, later 1 maart — zeker niet gehaald zal worden.
'Omdat Cinecitta voor een deel in de behoefte van arthousefilmvertoning voorzag, heeft de gemeente Tilburg in vergelijking met andere grote steden altijd al een relatief kleine bijdrage geleverd aan het filmtheater', vertelt Filmfoyer-manager Meike van Zandvoort. Dat beetje subsidie wordt nu stopgezet omdat Theaters Tilburg, waar De Filmfoyer onder valt, hard in haar uitgaven moet snijden.
Tot het einde van het jaar draaien de vrijwilligers van De Filmfoyer hun persoonlijke favorieten; daarna is het gedaan. Maar niet met de strijdbaarheid. 'Om ervoor te zorgen dat het aanbod van de Filmfoyer behouden blijft, is de Stichting Kwaliteitsfilm Tilburg opgericht', aldus Van Zandvoort. 'Deze stichting heeft de intentie de gemeentelijke subsidie te beheren die bedoeld is om vanaf volgend jaar het aanbod van kwetsbare films in Cinecitta en andere plekken in Tilburg te financieren.'
Bron: De Filmkrant
Marcel Groenewegen
in Tilburg