Welke beloftevolle creatievelingen moet je in de gaten houden? Playgrounds en KONKAV vertellen het je! Maandelijks lichten we een eigenzinnige beeldmaker uit. Dit maal Romee van der Schoot; ontwerper, animator/visual storyteller en producer uit Den Bosch. Romee maakt korte animatiefilms, GIF's, illustraties en grafisch ontwerp. Daarnaast coördineert ze projecten in de creative industrie.
Naam: Romee van der Schoot
Opleiding: AKV|St.Joost, Vormgeving + Master Institute of Visual Cultures, Animation
Beroep: illustrative/graphic designer + 2D animator/director
Huidige werkplek/studio: freelancer werkend vanuit ’s-Hertogenbosch
Website: www.romeevanderschoot.com
Instagram: instagram.com/romee.art
Vimeo: vimeo.com/romeevanderschoot
"Ik sta echt aan het begin van mijn carrière en zit vol met ideeën."
Eerder spraken we al met Romee voor het artikel Nieuwe KONKAV'ers.
We vroegen Romee te reageren op quotes van niemand minder dan Naval Ravikal, Guillermo del Toro en Kelly Reichardt:
Romee: "Over het algemeen vind ik de definitie van kunst een lastige. Maar ik ben het er mee eens dat als je dingen doet met de puurste intenties dat er dan het beste uit zal komen. Gaan schilderen om een mooi plaatje te maken, of gaan schilderen om te ontdekken waar je hersens en je intuïtie je brengen in het process? Daarin kan je jezelf wel een context scheppen als kader bijvoorbeeld, maar je moet vooral kunnen ontdekken en niet te streng zijn door toeval toe te laten waarbinnen je jouw visie kan ontdekken en onderzoeken. Deze manier van werken ontdek ik momenteel ook voor mezelf.
Zelf heb ik bijvoorbeeld een vrij toegepaste opleiding gedaan, namelijk animatiefilm aan het AKV|St.Joost, waarin dingen aan het toeval overlaten vrij moeilijk was. Vanwege de arbeidsintensiteit van animeren moet je veel vooraf bedenken en het daarna precies zo uitvoeren. Ik merkte dat ik daar soms wel in vast liep; om álles al te bedenken van te voren. Uiteindelijk kon ik toch een soort vrijheid vinden door me te focussen op de inhoud van het verhaal en de boodschap van de film. De daadwerkelijke beelden zelf kwamen dan op een veel natuurlijkere manier, en tijdens het animeren bedacht ik soms pas hoe dingen zouden gaan en zo was er ook ruimte om dingen nog te veranderen.
Ontdekken binnen een zelfgeschapen kader. Dat werkt wel voor mij. En dit zet ik nu ook voort buiten het medium van animatiefilm, want sinds ik ben afgestudeerd heb ik heel veel zin om te schilderen en dat ben ik dan ook veel aan het doen. Daarbinnen probeer ik mezelf steeds weer vanuit die nieuwsgierigheid te motiveren."
Romee: "Haha! Yes. Helemaal mee eens. Iedereen zou veel meer mogen ontdekken in het leven in plaats van de uitgestippelde paden bewandelen. Dit geeft zo veel meer speelsheid en vrijheid aan je leven, en daardoor meer geluk in mijn ervaring. Dit sluit ook wel aan op wat ik bij de vorige quote zei over het toeval toelaten en vanuit nieuwsgierigheid enken en handelen. Zo veel mensen leven vanuit onzekerheid en angst voor het onbekende waardoor je een tourist wordt die de ‘veilige’ routes van het leven beloopt. Het werkt. Maar is het niet veel verrijkende en spannender om te ontdekken? Off road te gaan. Er is namelijk zo veel meer mogelijk dan de automatische instellingen."
Romee: "Hier ben ik het sowieso mee eens. En toch zie ik al wel een tegenbeweging hierin. Er zijn genoeg accounts op Instagram bijvoorbeeld die echt een realistischer beeld weer geven van een vrouw en daar ook actief naar streven. Ik denk dat het goed is dat jonge meiden in aanraking komen met dat soort ‘influencers’ in plaats van de over-populaire dunne varianten. Ook in recente films en series zie ik wel een verandering als je over het algemeen naar diversiteit kijkt. Daar word ik echt intens gelukkig van. Genoeg diverse karakters die allemaal hun eigen verhaal hebben en waar de diversiteit niet enkel in de kleine bijrollen te zien is. Dat is belangrijk. Nu mag er zeker ook nog de stap gezet worden dat de hoofdpersoon niet dan alsnog blank (en man) is bijvoorbeeld.
Ik zoek juist graag de series op die dat soort stappen durven zetten in diverse mensbeelden en hun verhalen. Helaas zie je nog wel een hoop films en series die met de zelfde ‘formules’ werken qua stereotypes die aan uiterlijk, gender, seksuele geaardheid en ras worden geplakt… Ik word er een beetje moe van als ik zie dat dit soort films nog stéeds gemaakt worden.
In de Ted Talk van America Ferrera “my identity is a superpower - not an obstacle” (aanrader!) vertelde ze dat dit in Hollywood allemaal te maken heeft met geld… Deze ‘formules’ werken en brengen geld op. Doe je het anders dan is dat een te groot financieel risico (volgens de mensen met het geld) en dus investeren distributeurs er niet in. De bijrollen worden pas gecast zodra de blanke hoofdrol gecast is en ze daarmee de investeerders kunnen beloven dat het een succes wordt… Tja…
Ik applaudisseer dan ook de mensen die het wel doen. De distributeurs die het wel anders doen. Het geeft het publiek inderdaad even een ‘break’. Ik denk dat meer mensen er juist wél op zitten te wachten dan dat het een financieel ‘risico’ zou zijn. Als filmmaker moet je juist het voortouw nemen. Of je de diversiteit van de karakters nou in de spotlight zet of het gewoon op een natuurlijke manier infiltreert in je werk, zo moeilijk is het niet. De verhalen die je als maker verteld beïnvloeden het publiek wel degelijk. Gebruik die kracht wijs, zou ik zeggen.
Het komt er voor mij persoonlijk en als maker op neer dat ik het super belangrijk vind dat iedereen tevreden leert te zijn met zichzelf en daar ook van leert te houden. Dan is een diverse representatie van uiterlijk, gender, seksualiteit en interesses in personages in de (om het zo maar even te noemen) verhalenwereld, super belangrijk. Hierdoor kan je publiek zich in deze personages gaan herkennen en halen we het idee van de ‘standaard stereotypes’ weg. Want deze bestaat ook helemaal niet in het echte leven natuurlijk.
Mijn recente afstudeerfilm gaat ook over zelfliefde en daarin probeer ik een begin te leggen in het inzicht bieden naar dit gevoel. Het idee is ook om dit uit te breiden, en al interviewend en animerend te onderzoeken wat zelfliefde inhoud en welke factoren daar aan bijdragen. Ook andere thema’s rondom de menselijke psyche fascineren me enorm en deze verwerk ik graag in mijn vrije projecten. Check vooral mijn afstudeerfilm ‘Thoughts on Self Love’.
Voor nu bedankt voor het lezen, als je al zo ver gekomen bent! En volg me op instagram om te zien hoe ik deze bizarre COVID-19 tijden doorbreng. Joe joe!"
Video's
Bekijk hier een video van het werkproces van Romee.
Hieronder kun je de hele video van Thoughts on Self Love bekijken. Gebruik het volgende wachtwoord: ilovemyself.