Goud van Brabant: Onvergetelijke verhalen verbeeld door talenten van nu

Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant (vanaf 17 oktober wekelijks op Omroep Brabant) worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.

Creatief Talent

Voor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van een professionele coach. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project.

De betrokken coaches zijn:

  • Ruut van der Beele studeerde af als filmmaker aan de filmacademie in Brussel. Sindsdien is hij regisseur van korte films, series, documentaires, tv-programma’s en geeft hij diverse workshops. Enkele projecten die hij de afgelopen jaren gedaan heeft: De kunst van het boeren, In search of Europe, Ruutruutruut, Van hoempapa tot hardstyle, Art or Life en El Puente.

  • Mike Weerts studeerde in 2005 af aan de academie voor drama in Eindhoven. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam om daar een acteercarrière op te bouwen. Hij speelde in diverse tv series, films en theatervoorstellingen. In 2015 produceerde hij zijn eerste speelfilm Of ik gek ben geregisseerd door Frank Lammers. Ze namen de film vrijwel helemaal op in Eindhoven. Mike besloot terug te komen naar Brabant en richtte A.S.O. Productions op met de ambitie om de AV sector in de Provincie Brabant een impuls te geven en daarmee talent een kans te geven zich hier te ontwikkelen.

  • Frank van Osch is producent en regisseur van documentaires en TV-series. Hij maakte o.a. de prijswinnende films Omdat wij mooi waren en Daten in de Dancing. Daarnaast coacht hij jonge filmmakers binnen Docwerk.

Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma dat vanaf 17 oktober te zien is op Omroep Brabant. KONKAV licht elke week twee filmpjes uit van het item Creatief Talent.

 

meer over Creatief Talent

11/20 | Kessels muziekfabriek - docu van Aart Strootman

"In 1898 opende Kessels een fabriek aan de vroegere Industriestraat. Met voornamelijk Oost-Europese vaklieden ging Kessels naast koperen blaasinstrumenten ook andere instrumenten maken. Tevens had Kessels een drukkerij/uitgeverij voor bladmuziek. Mijn plan is om een muzikale maquette te maken van het verdwenen pand aan de Spoorlaan, op basis van de tekeningen en foto’s die zijn overgebleven. Achter de muren van de maquette is een kleine muziekinstallatie verwerkt die speelt als de maquette wordt geopend. Wat zal klinken is een compositie die ik wil maken, geïnspireerd op een van de composities uitgegeven door Kessels muziekuitgeverij, gespeeld op instrumenten die tentoongesteld zijn in het Kessels muziekinstrumentenmuseum."

Bekijk de productie van Aart Strootman:

12/20 | De Slag van Lekkerbeetje - stopmotion van Alex Soetekouw

"In het jaar 1600 was er een groep Spaansgezinde Nederlandse ruiters bijgenaamd ‘Lekkerbeetje’, wat lekkerbek betekent. De leider van Lekkerbeetje heette Gerard van Houwelingen. Op een dag namen de ruiters van Lekkerbeetje een groep Franse ruiters gevangen. Deze groep werd geleid door Pierre de Bréauté. Lekkerbeetje bracht de Bréauté naar s’Hertogenbosch, omdat van Houwelingen diende onder de gouverneur van de stad, Antonie Schetz. Er werd losgeld gevraagd om de Bréauté’s leven. Deze werd afbetaald en de Bréauté werd vrijgelaten. Maar naderhand ontving van Houwelingen een brief van de Bréauté. In de brief stond dat de Bossche ruiters zo zwak waren, dat zelfs als Lekkerbeetje een 40 tegen 20 overmacht had, hij zich niet gevangen zou laten nemen. Van Houwelingen en zijn compagnie waren hierdoor natuurlijk beledigd, zo beledigd dat ze de Bréauté uitdaagde tot een duel. Het duel werd geregistreerd op 5 februari 1600.

En werd gevochten op de Vughterheide. Aan de ene kant stond Lekkerbeetje, aan de andere kant de ruiters van Frankrijk. Allebei waren ze 21 ruiters sterk. Iedere ruiter uitgerust met een zwaard en een pistool. Al tijdens de eerste charge, en vrijwel het eerste pistoolschot, werd Gerard van Houwelingen gedood, maar zijn mannen streden dapper door. Ook de Bréauté’s paard en reservepaard sneuvelden, maar hij vocht nog steeds te voet door. Nadat 6 ruiters van Lekkerbeetje en 14 van de Franse troepen gedood waren moesten de Bréauté en vier van zijn kameraden zich toch overgeven. De slag was gewonnen door Lekkerbeetje, ook al verloren ze hun kapitein. De Bréauté was een veilige aftocht beloofd, maar werd daarna toch vermoord.
Deze slag wordt gezien als het laatste heroïsche riddergevecht in West-Europa. In Vught staat een standbeeld van Gerard van Houwelingen en Pierre de Bréauté. Dit standbeeld staat in de De Bréautélaan, vernoemd naar de Franse kapitein."

Bekijk de productie van Alex Soetekouw:

Kunstloc Brabant Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant