GOUD VAN BRABANT: ONVERGETELIJKE VERHALEN VERBEELD DOOR TALENTEN VAN NU
Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant op Omroep Brabant worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.
Creatief Talent
Voor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van professionele coaches Ruut van der Beele, Mike Weerts, Frank van Osch en Harrie Verbeek. Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma Goud van Brabant. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project.
De tweede ronde Creatief Talenten waren in de zomer van 2019 hard aan het werk om mooie erfgoedverhalen te verbeelden. KONKAV licht elke week twee talenten en hun producties uit. Deze week: Beau Meevis & Britt Roelse.
Beau Meevis - STYX
Beau Meevis maakte een korte fictieve film die geïnspireerd is op oude Brabantse volksverhalen en de werken van Jeroen Bosch.
Beau: "Mijn idee was om voor Goud van Brabant een korte fictieve film te maken die geïnspireerd is op oude Brabantse volksverhalen en de werken van Jeroen Bosch. In het verhaal speelt een man schaak met de dood, de inzet is zijn leven. Als hij wint, ontwaakt hij uit zijn coma, als hij verliest sterft hij. Om te kunnen winnen moet hij gebruik maken van wat hij heeft geleerd aan moraliteit gedurende zijn levensloop.
De film is gefilmd in een erg lage saturatie en grijpt in zijn uitvoering terug naar de vroege dagen van film, waar beeld alleen werd begeleid door bombastische muziek. Op deze manier wordt de vertelling eerder een mystiek schouwspel wat het gevoel dat je naar een oude mythe aan het kijken bent sterker maakt."
Bekijk de productie:
Britt Roelse - Bloemhof der Tijden
Britt Roelse zich verdiepte in de geschiedenis van Mariënhage in Eindhoven en maakte er een korte moodfilm over.
Britt: "In de binnenstad van Eindhoven zijn weinig authentieke gebouwen te vinden die met hun wortels diep in de geschiedenis reiken. Door de eeuwen heen is er een gebouw staande gebleven, Mariënhage. De enorm brede geschiedenis van deze plek heeft Eindhoven gevormd tot de stad die het nu is. Deze plek heeft als kerk, klooster, school, woonhuis, cholerahospitaal, de grootste bibliotheek van Nederland, katoendrukkerij en kasteel gediend. Al deze vormen hebben zich op deze ene plek in de stad gehuisvest. Van sommige tijden zijn nog restanten gevonden zoals potten, munten, schilderijen en tekeningen. Van andere tijden is er niets tastbaars meer over, alleen verhalen. Het wordt tijd dat die verhalen een beeld gaan krijgen. Om zo de rijke geschiedenis van Eindhoven weer een plaats te geven anno nu. ‘Onze lieve vrouwen op die Hage’ is een korte moodfilm die jou meeneemt als kijker door al deze geschiedenisjaren heen."
Bekijk de productie: