Met Goud van Brabant wordt erfgoed dichter bij de Brabanders gebracht. Voor het item Creatief Talent verbeelden talentvolle makers verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken, tien worden er vervolgens uitgezonden in het tv-programma dat vanaf 17 oktober te zien is op Omroep Brabant. Elke week licht KONKAV er twee uit. Deze week de producties van Olaf Koelewijn & Anke van Grinsven.
Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant (vanaf 17 oktober wekelijks op Omroep Brabant) worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.
Creatief TalentVoor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van een professionele coach. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project.
De betrokken coaches zijn:
Ruut van der Beele studeerde af als filmmaker aan de filmacademie in Brussel. Sindsdien is hij regisseur van korte films, series, documentaires, tv-programma’s en geeft hij diverse workshops. Enkele projecten die hij de afgelopen jaren gedaan heeft: De kunst van het boeren, In search of Europe, Ruutruutruut, Van hoempapa tot hardstyle, Art or Life en El Puente.
Mike Weerts studeerde in 2005 af aan de academie voor drama in Eindhoven. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam om daar een acteercarrière op te bouwen. Hij speelde in diverse tv series, films en theatervoorstellingen. In 2015 produceerde hij zijn eerste speelfilm Of ik gek ben geregisseerd door Frank Lammers. Ze namen de film vrijwel helemaal op in Eindhoven. Mike besloot terug te komen naar Brabant en richtte A.S.O. Productions op met de ambitie om de AV sector in de Provincie Brabant een impuls te geven en daarmee talent een kans te geven zich hier te ontwikkelen.
Frank van Osch is producent en regisseur van documentaires en TV-series. Hij maakte o.a. de prijswinnende films Omdat wij mooi waren en Daten in de Dancing. Daarnaast coacht hij jonge filmmakers binnen Docwerk.
Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma dat vanaf 17 oktober te zien is op Omroep Brabant. KONKAV licht elke week twee filmpjes uit van het item Creatief Talent.
5/20 | De Videotheek - documentaire van Olaf Koelewijn"Al meer dan 30 jaar volg ik met grote belangstelling de videotheekbranche. Ik ben een grote filmfreak en tijdens mijn studententijd heb ik in deze branche gewerkt. Voor mij is de videotheek verbonden aan mijn jeugd en het roept bij mij een typisch ‘jaren ’80-gevoel’ op. Nog enkele jaren en dan zal de videotheek voorgoed uit het straatbeeld zijn verdwenen. Waren in de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw en de beginjaren van deze eeuw videotheken een vertrouwd beeld, vandaag de dag verliezen de videotheken in sneltreinvaart hun klanten aan online filmaanbieders. Waar heb je videotheken voor nodig, als je films en series goedkoper en gemakkelijker kunt downloaden of via Netflix kunt bekijken? In 2003, de hoogtijdagen van de DVD, telde onderzoeksbureau Locatus nog 1267 videotheken in Nederland. Nu is het aantal geslonken tot ongeveer 100.
Ik wil een mini-documentaire maken over de videotheek, die straks gaat verdwijnen. Met deze korte documentaire wil de vergane glorie van de jaren ‘80 en ‘90 vastleggen nu het nog kan. Dit aan de hand van de laatste videotheekhouders van West-Brabant: Freddy d’Haene (72) en zijn zoon Jacco (44). Te zien zal zijn hoe het dagelijks leven er in de videotheek nu uitziet en welke klanten er nog komen. Daarbij zal het sociale aspect een grote rol spelen. Het onderwerp ‘De videotheek’ is uniek. Er is tot op heden namelijk geen enkel televisieprogramma dat hier aandacht aan heeft besteed. Ook in papiervorm is er tot nu toe nauwelijks iets te vinden. De videotheek is recente geschiedenis en zal alleen maar meer geschiedenis worden."
Bekijk de video van Olaf Koelewijn hier >
6/20 | De Sint Jan - bodypaintproject van Anke van Grinsven"Ik ben altijd geïntrigeerd door de geschiedenis van de Sint-Janskathedraal van ’s Hertogenbosch. Vooral als het licht de glas-in-lood ramen oplicht. Prachtig! Ook het narratieve aspect dat schuilgaat in deze ramen vind ik bijzonder. Het mag duidelijk zijn: ik wil de verhalen van de geschiedenis van de Sint Jan gaan verbeelden. Deze verhalen verbeelden onder andere de zeven sacramenten, ‘Het Laatste Oordeel’, maar ook een heel modern verhaal, namelijk die van de aanslag op de Twin Towers. Ik ben een professioneel bodypainter en wil dit thema verbeelden in bodypaint, afgebeeld op het lichaam van een professionele danseres. De dans en paints versterken elkaar in het vertellen van het verhaal."