Goud van Brabant: Onvergetelijke verhalen verbeeld door talenten van nu
Goud van Brabant is een multimediaproductie waarmee erfgoed dichter bij de Brabanders wordt gebracht. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Creatieve talenten, van amateurs tot professionals, zijn gevraagd om onvergetelijke verhalen van vroeger op eigen wijze te verbeelden. Niet alleen grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant. Maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen van Brabanders. Via het online platform van brabantserfgoed.nl en het tv-programma Goud van Brabant (vanaf 17 oktober wekelijks op Omroep Brabant) worden deze bijzondere Brabantse verhalen verspreid.
Creatief Talent
Voor het item Creatief Talent vertolken talentvolle makers op allerlei manieren – met film, fotografie, dans of animatie – verhalen uit de Brabantse geschiedenis. De twintig beste inzendingen kregen de kans hun idee uit te werken met ondersteuning van 1.000 euro en de begeleiding van een professionele coach. De maker van het beste filmpje won bovendien 3.000 euro voor een nieuw eigen project.
De betrokken coaches zijn:
-
Ruut van der Beele studeerde af als filmmaker aan de filmacademie in Brussel. Sindsdien is hij regisseur van korte films, series, documentaires, tv-programma’s en geeft hij diverse workshops. Enkele projecten die hij de afgelopen jaren gedaan heeft: De kunst van het boeren, In search of Europe, Ruutruutruut, Van hoempapa tot hardstyle, Art or Life en El Puente.
-
Mike Weerts studeerde in 2005 af aan de academie voor drama in Eindhoven. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam om daar een acteercarrière op te bouwen. Hij speelde in diverse tv series, films en theatervoorstellingen. In 2015 produceerde hij zijn eerste speelfilm Of ik gek ben geregisseerd door Frank Lammers. Ze namen de film vrijwel helemaal op in Eindhoven. Mike besloot terug te komen naar Brabant en richtte A.S.O. Productions op met de ambitie om de AV sector in de Provincie Brabant een impuls te geven en daarmee talent een kans te geven zich hier te ontwikkelen.
-
Frank van Osch is producent en regisseur van documentaires en TV-series. Hij maakte o.a. de prijswinnende films Omdat wij mooi waren en Daten in de Dancing. Daarnaast coacht hij jonge filmmakers binnen Docwerk.
Van de twintig video’s worden er tien uitgezonden in het tv-programma dat vanaf 17 oktober te zien is op Omroep Brabant. KONKAV licht elke week twee filmpjes uit van het item Creatief Talent.
9/20 | Wonder van Woensel - animatie van Xavier van Delft
"Kleine voorwerpen in de Brabantse geschiedenis raken het heden op een hele mooie manier. Het zijn kleine verhalen, anekdotes bijna, die soms op onvolledige wijze ons een hele nabije kijk geven in een klein tijdsspectrum van onze geschiedenis. Ik ga op zoek naar voorwerpen die verborgen bladzijdes van de Brabantse geschiedenis aan het daglicht brengen. Voor Goud van Brabant ga ik op onderzoek uit naar het mysterieuze Mariabeeld met Kind uit de Sint Petruskerk in Eindhoven. Welke geheimen schuilen hierachter?
Wij, de mens, willen graag alles weten. Welke werelden liggen er allemaal voor ons verborgen. In de objecten om ons heen zitten mysteries naar werelden van vroeger. Verhalen, groot of klein, die ons wat leren over ons verleden, over onszelf! Wat vertelt je directe omgeving en wat houdt die voor ons verborgen? Met die intrigerende vraag wil ik mij bezighouden om animaties te maken die de geschiedenis dichterbij brengen. Met animatie ga ik het verhaal doorgronden van het heden terug naar het verleden. Daarbij gebruiken we een groot palet aan assets. In mijn team werk ik samen met jong talent. In Noord Brabant zit veel creativiteit. Veel mensen met een enorme portfolio en een heel scala aan kennis en ervaring. Maar ik ervaar in mijn werk vaak kracht, bezieling en motivatie bij zij die zich met volle overgave en heel hun hart wgeven voor hun creatief talent. Stiekem ervaar ik mij ook nog zo en ik denk dat het ook een beetje de mentaliteit van geest is die hierin belangrijk is.
De nieuwsgierigheid komt ook sterk naar voren in dit project. Nieuwsgierigheid naar alle kleine verhaaltjes en grote verhalen die verstopt zitten in het dagelijks leven. Ze roepen ontelbare vragen op. Op zoek naar een antwoord dat veel nieuwe vragen zal oproepen.En het volgende antwoord opnieuw de volgende vraag. Wat schuilt erachter onze wereld en het decor waar in wij leven? Mysteries die besloten liggen in de alledaagse voorwerpen om ons heen…"
10/20 | Scotland the brave - fotografie van Eva Steentjes
"Tilburg is op 27 oktober 1944 bevrijd van de Duitsers door de 15e Schotse divisie. De Duitsers werden van verschillende kanten benaderd en om insluiting te voorkomen trokken ze zich terug uit Tilburg. De Schotten waren hier niet van op de hoogte en openden vuur in de wijk Broekhoven. Ik wil dit verhaal een prominentere plek geven in het Brabants Erfgoed. De gebeurtenis maakte een groot verhaal en een onbegrijpelijke periode uit onze geschiedenis, menselijker voor mij. Het verhaal wil ik vertellen door middel van fotografische beelden en geluid om zo een immersieve ervaring te creëren."