Maureen Prins timmert flink aan de weg met haar mobiele bioscopen op zonne-energie. Gestart vanuit een wijkproject in Den Bosch, bouwt ze nu aan een wereldwijd imperium van solar cinema’s.
Ze is naar eigen zeggen niet bang, maar ook niet naiëf. Ze mist altijd haar vluchten, raakt belangrijke papieren kwijt, maar heeft ook voor elke lastige situatie snel een plan b klaar. Hoewel soms een gewone benzinepomp de redding kan zijn. “Ik doorkruiste een keer Roemenië op weg naar een show. Het was al laat en mijn bijrijder was in slaap gevallen. Er lag een meter sneeuw op de weg en de benzine was bijna op. Ik had per ongeluk op de Tomtom de kortste weg in plaats van de snelste weg ingesteld, dus we kwamen in steeds onherbergzamer gebied terecht. Het was ijskoud en het werd steeds donkerder. Uiteindelijk vonden we nog net op tijd een plek waar we konden tanken. Gelukkig maar, ik zag de krantenkoppen al voor me: Nederlands koppel doodgevroren in Roemenië.” Ze vertelt het verhaal laconiek en ze kan er zo nog tien oplepelen.
Maureen Prins, van oorsprong filmmaker en kunstenaar, is bezig aan haar achtste seizoen buitenvertoningen met haar Solar Cinema. Na vele vertoningen in Nederland veroverde ze Europa, waar ze een tour maakte door 11 landen. “Ik had een cursus in Italië gedaan met filmprofessionals uit heel Europa. Door dat netwerk was de tour zo geregeld. Als je iemand ontmoet en het voelt goed, dan moet je daar op doorpakken vanuit je gezamenlijke passie en niet eerst gaan zeuren over geld. Vertrouwen op je onderbuikgevoel, daar draait mijn hele toko op en niet op businessplannen. Dat is meer waard dan je in geld kunt uitdrukken.”
Inmiddels is ook Europa te klein geworden voor Prins, ze heeft haar focus verlegd naar Zuid-Amerika. “Ik werkte voor het Latin American Film Festival in Utrecht en op een avond fantaseerde ik met Stien Meesters over een Solar Cinema in Zuid-Amerika. Dat zou cool zijn, dachten we, een busje in Zuid-Amerika…” En het bleef niet bij een busje, er rijden inmiddels Ecocinema’s in Brazilië, Mexico, Uruguay, Chili en Equador. En daar komt Colombia nog bij, later dit jaar.
Nu het bedrijf zo hard aan het groeien is, krijgt Prins toch te maken met businessmodellen. Alle nieuwe mobiele bioscopen op zonne-energie zijn internationale co-producties onder de merknaam Ecocinema. “Het is een licensiemodel. Ze krijgen van ons de blauwdruk. We leggen uit hoe je een Ecocinema bouwt, wat de groene voorwaarden zijn van het concept en wat kun je doen met programmering en educatie. Zij regelen lokaal hun eigen voorstellingen inclusief de financiering daarvan en wij zorgen voor de overkoepelende sponsors.”
Haar doel is om op elk continent minimaal een Ecocinema te hebben rijden, ze heeft haar internationale stichting tenslotte niet voor niets Solar World Cinema genoemd. Grote uitdaging voor de toekomst: Innovatief blijven en zorgen dat de boodschap over duurzaamheid via independent cinema inspirerend is in plaats van moraliserend. “Het is toch vet dat je films kunt vertonen doordat de zon schijnt! Dat vind ik nog steeds iedere dag fantastisch.”
Gelukkig hoef je niet helemaal naar Zuid-Amerika om een vertoning van Maureen bij te kunnen wonen. “Ik geloof erin dat lokale projecten een blauwdruk zijn voor globale ambitie, dus ik doe in mijn eigen stad Tilburg Pop Up Cinema; onverwachte films op onverwachte plekken. Daar ben ik inmiddels expert in geworden”, vertelt ze lachend.
De eerstvolgende Pop Up Cinema is op dinsdag 13 mei bij Ladybird Skatepark in de Spoorzone, de perfecte locatie voor Zombie, de documentaire over skater Tim Zom die hoge ogen gooide op het International Filmfestival in Rotterdam. De film wordt voorafgegaan door een Brabants pareltje: Little Freak van Edwin Schaap.
Klik hier voor een artikel over Ecocinema.