XR-artiest Matunda Groenendijk maakt consequent gebruik van een cross-over in muziek en beeld voor haar vertellingen. In haar werk heeft ze als doel om mensen het gevoel te geven dat een ervaring echt is, ondanks dat ze weten dat waar ze naar kijken volledig digitaal gefabriceerd is.
In ‘Synthese’ onderzoekt Groenendijk het contrast tussen een gelimiteerde persoonlijke wereld ervaring en een alomvattend verbindend perspectief.
De kijker reist in twee delen tussen deze twee wereld ervaringen, beginnend in het atelier waar de schilder Walter Gardner zich stort op het maken van zijn volgende meesterwerk. De kijker ziet Walter zich steeds verder afzonderen terwijl de dagen voorbij schieten: zijn post blijft ongeopend op zijn deurmat liggen, hij haalt de telefoon van de haak en barricadeert zelfs zijn deur. Afval en onafgemaakte schilderijen stapelen zich om hem heen op terwijl hij nog een keer probeert te bewijzen dat hij de schilder is die hij ooit was. Hij verliest hierbij zichzelf in zijn kleurloze persoonlijke wereld ervaring.
Vooral in coronatijd, waar social distancing en lockdowns de norm zijn, vindt Groenendijk het belangrijk om mensen te inspireren en te verwonderen met een ervaring waar men zich kan open stellen voor een andere blik op de wereld.
Momenteel neemt Matunda deel aan Talenthub Next een talentontwikkelingsproject op initiatief van Playgrounds dat wordt ondersteund door BROET, Natlab, St Joost School of Art & Design, Submarine Channel, Kaboom Animation Festival, The Panics, Herrie Film & TV en BredaPhoto.
Marcel Groenewegen
in Tilburg