Als je films wilt gaan maken, kun je buiten het volgen van opleidingen en cursussen, gebruik maken van een groot aantal naslagwerken. Een van de standaardwerken is het boek van de auteur Roemer Lievaart: Films Maken.
Lievaart volgde zelf een opleiding aan de filmacademie en gaf vervolgens jarenlang diverse videocursussen op de Vrije Universiteit. Tegenwoordig werkt hij als regisseur, scenarioschrijver en acteur.
In het boek komt van alles aan de orde: camera techniek, licht, geluid, script, productie, montage tot en met de film genres toe. In het begin was ik er nog van overtuigd dat ik alles zelf zou kunnen. Dat kan ook wel, maar hou er rekening mee dat je dan dagen, weken zoniet maanden bezig bent met een film. Het is makkelijker op een crew bij de hand te hebben die je helpt bij alle werkzaamheden. Alles wat in het boek van Lievaart wordt beschreven is een vak apart. Je ziet niet voor niets bij de aftiteling van een film gemiddeld een lijst van dertig crewleden voorbij komen. Toch is het boek een waardevolle aanvulling, niet alleen voor de beginnende of amateur filmer maar ook voor de professional. Het is goed om te weten wat er bij licht of geluid komt kijken. Ook als je al langer met film bezig bent is het goed om scherp te blijven. Is de set goed? Is er geen achtergrondgeluid? Het is meer dan eens voorgekomen dat ik bij het draaien dacht dat alles goed was, maar bij thuiskomst bleek bijvoorbeeld de airco een irritante ruis in het geluid te geven. Dit kan je dan wel weer proberen te corrigeren, maar dat is weer uren werk. Je kan beter op de set zo’n ideaal mogelijke situatie te creëren, bij de montage scheelt dat erg veel werk.
Erg goed dus dat er goede en beknopte boeken zijn als die van Lievaarts; voor een draaidag snel even het boek doorbladeren kan je een hoop ellende besparen!
Nb ook online is er van alles te vinden, zoals het handboek voor productieleiders.
Door: Frans Mouws oprichter en eigenaar van Hatsiekiedee.TV