In de Willem II fabriek in Den Bosch werkt sinds september een driemanschap onder de naam Eendracht Films. KONKAV sprak medeoprichter Jan Thijssen.
Hij wil liever skypen dan bellen. Met een kop koffie in de hand, zit een energieke man achter zijn huiskamertafel. Nog voor ik mezelf heb kunnen voorstellen, steekt hij van wal. Over hoe hij altijd in Den Bosch heeft gewoond en gewerkt en hoe hij daar soms de culturele rafelrandjes mist die hij in Tilburg en Eindhoven wel ziet. Thijssen is een niet te stoppen spraakwaterval met een grote passie voor zijn vak: film maken.
Die passie leidde, net als bij veel filmproducenten, ook tot frustratie. “Ik ben het vak in gegaan om het leuk te hebben met andere mensen, maar in mijn laatste productie Enkeltje Hemel was ik zowel producer als regisseur. Dat is eigenlijk niet te doen.”
Socialisten
Samen met Frits Buijs en Peter van Lent richtte hij dus afgelopen september de coöperatie Eendracht Films op. “Het was niet logisch om alleen verder te gaan onder de naam Spoetnik Media, de BV waarmee ik al 10 jaar films maak, dus zochten we een andere vorm om samen te werken en een nieuwe naam die goed past bij ons als oude socialisten”, zegt hij grinnikend.
De essentie van Eendracht Films in twee woorden: Passie en Aandacht. Zo is te lezen op de website. “Over die zin hebben we niet heel erg lang hoeven nadenken. Het is gewoon de insteek van ons alle drie: films maken over dingen die er toe doen. Als je dat soort films wil maken, moet je geïnteresseerd zijn in de mens, met aandacht openstaan voor de verhalen.”
Samenwerken
De samenwerking voelt als een opluchting voor Thijssen: “We werken met heel veel plezier, dat was ik echt kwijt. We hebben bewust gekozen voor een coöperatie in de hoop dat het een aanzuigende werking heeft. In deze structuur kunnen mensen makkelijk op projectbasis aanschuiven.”
Thijssen hoopt zo meer samenwerkingsprojecten tot stand te brengen. Ook tussen producenten. “We werken in een versplinterd en snel veranderend landschap, waarin je heel daadkrachtig moet zijn om iets voor elkaar te krijgen. Het is belangrijk om meer bij elkaar te gaan zitten om kennis en ervaringen te delen en om krachten te bundelen.”
*Het fragment boven en de stills bij dit artikel komen uit de film Memoires van een vergeetal.