Elke maand deelt kunstenaar/ filmmaker Marleine van der Werf met KONKAV waar ze zich mee bezig houdt. Afgestudeerd aan het AKV|St.Joost in Breda is ze nu werkzaam in Rotterdam. In haar werk onderzoekt ze ideeën over beleving, het onderbewuste en overlevingskracht vanuit een documentair vertrekpunt. Haar afstudeerwerk was onder meer te zien op het IDFA en is opgenomen in de collectie van het EYE filminstituut. Samen met Frederik Duerinck maakte ze in 2016 de multi-sensorische installatie ‘Be boy Be girl’ welke werd tentoongesteld op prestigieuze internationale kunstbeurzen. In september voltooide ze haar documentaire ‘De Vrije Markt’, die participeerde in de IDFA summerschool. Hoe ziet dat er eigenlijk uit, zo’n bestaan laverend tussen de kunstenwereld en de documentaire sector?
"Er is geen werkelijkheid. Je moet hem scheppen." - Quote van Camus uit documentaire ‘Onbegrensd’
Door de organisatie van KONKAV ben ik uitgenodigd om de komende periode een inkijkje te geven in mijn leven als filmmaker en kunstenaar. De afgelopen paar maanden waren voor mij bijzonder, omdat ik twee belangrijke, langlopende projecten heb afgerond; de documentaire ‘De Vrije Markt’ en de multi-sensorische installatie ‘Be boy Be girl’ (in samenwerking met Frederik Duerinck). Beide werken zijn in binnen- en buitenland vertoond, waaronder op het Nederlands Film Festival, FILE festival in Brazilië en FOST in New York. In mijn blogs zal ik meer vertellen over de ervaringen die ik daarbij heb opgedaan. In deze blog eerst wat meer over mijn achtergrond en wat mij drijft.
Ik werk vanuit een documentair vertrekpunt als filmmaker en beeldend kunstenaar sinds ik in 2010 ben afgestudeerd aan de St. Joost kunstacademie in Breda met de films ‘Onbegrensd’ en ‘De Perceptionist’ (samen met Ruud Terhaag). In de filmische werelden die ik creëer zijn overlevingskracht, beleving van de werkelijkheid en het onderbewuste centrale thema’s. Het is mijn doel om dit te vertalen naar een intense ervaring door perceptie op verschillende zintuigelijke manieren te onderzoeken. Hoe beleven we de werkelijkheid? Een plek, ons lichaam, een herinnering of geur? Hoe kun je ervaringen beïnvloeden en mensen inspireren om vanuit een ander perspectief naar de wereld te kijken?
In oktober was ik samen met Frederik in Montreal, omdat ‘Be boy Be girl’ genomineerd was voor het beste ‘Immersive project’ op het Nouveau Cinema Festival. ‘Be boy Be girl’ is een multi-sensorische installatie waarin gespeeld wordt met de zintuigelijke beleving van de toeschouwer. Hoe ervaar je de wereld als je je een moment in een ander lichaam op een andere plek bevindt? In hoeverre zijn we verbonden met ons fysieke lichaam als dit binnen een paar minuten zo beïnvloedbaar is?
Door verschillende zintuigen te manipuleren met geur, hitte en wind gecombineerd met omni-geluid en VR kan je een krachtige fysieke ervaring creëren. Hoe je dit kunt inzetten en op welke manier je een interactie aan kunt gaan met het publiek intrigeert me. Als toeschouwer zit je letterlijk in de wereld, je kunt niet wegkijken en je brein probeert een connectie te zoeken tussen de virtuele en ‘gewone’ werkelijkheid. De mogelijkheden die dit biedt op het gebied van zintuigelijke perceptie en empathie motiveren me om verder met VR te experimenteren. Doordat de ervaring van de installatie zo fysiek is, krijg je directe feedback van het publiek die hun ervaring met je willen delen. Een mooi voorbeeld waarin ook gespeeld wordt met perceptie is het VR-werk “Notes on Blindness’’ over een schrijver die langzaam blind wordt. Dit werk was onder andere te zien op het Nouveau Cinema festival en IDFA Doclab.
Eind december schrijf ik meer over waar ik nu mee bezig ben. Zo zal ik komende maand mijn film ‘De Vrije Markt’ naar internationale filmfestivals sturen en me voorbereiden op een artist-in-residentie waarin ik wil reflecteren en nieuw werk wil maken. Ook ga ik verder met mijn coachingstraject met kunstenaar Jeroen Kooijmans en zijn Frederik en ik uitgenodigd om naar de Los Angeles Art Fair te komen eind januari. De financiering daarvoor moeten we wel nog rond zien te krijgen, wordt vervolgd dus…