Onlangs maakte het productiebedrijf Bokkepruik een documentaire ter ere van Jan van Roessel, een voetballer die in de jaren vijftig furore maakte bij Willem II en het Nederlands Elftal. Bokkepruik, dat bestaat uit journalist Erik van Hest en de twee filmmakers Joseph Meurs en Gijs Kooijmans, wilde het verhaal over Van Roessel vastleggen voor de jongere generaties. Van Hest vertelt aan KONKAV meer over de totstandkoming van de film ‘Stoere Kerels, De Gouden Generatie van de Tricolores
Stoere Kerels, De Gouden Generatie van de Tricolores’ is gemaakt door Bokkepruik. Kun je iets meer over dit productieteam vertellen?
“Het productieteam Bokkepruik bestaat uit twee filmmakers en een journalist. We maken clips, korte films en documentaires over onderwerpen die ons aanspreken. Omdat we alle drie ook supporters zijn van Willem II, zijn we op dit onderwerp gekomen. De docu duurt 30 minuten en was veruit ons grootste project tot nu toe.”
Waarom een film over Jan van Roessel?
“Jan van Roessel was een Tilburgse voetballer die in de jaren vijftig furore maakte als midvoor van Willem II en het Nederlands Elftal. Als volkse jongen en textielarbeider was de sympathieke Van Roessel zeer populair onder de supporters. In de loop der jaren heeft hij een haast mythische status gekregen. Nadat Van Roessel in 2011 overleed, besloten de supporters van Willem II dat er bij het stadion een standbeeld voor dit clubicoon moest komen. Daarvoor wordt momenteel geld ingezameld. Wij wilden ons steentje bijdragen door een korte film te maken over Jan van Roessel, zodat zijn verhaal ook bij jongere generaties bekend zou worden. Al vrij snel in het filmproces kwamen we tot de conclusie dat het verhaal van Van Roessel nauw samenhangt met het verhaal van het hele elftal.”
Wat wil je met deze documentaire laten zien?
“Willem II is opgericht in 1896 en daarmee een van de oudste voetbalverenigingen in Nederland. Het is een echte traditieclub met een roemrijke historie. Het meest succesvolle hoofdstuk in die geschiedenis speelde zich af in de jaren vijftig, toen de club twee keer kampioen van Nederland werd. Het getalenteerde elftal van destijds bestond uit vrijwel uitsluitend Tilburgse spelers, wat natuurlijk nog altijd zeer tot de verbeelding spreekt van de supporters. Het aantal mensen dat dit elftal ook daadwerkelijk zag spelen is inmiddels behoorlijk uitgedund. Wij wilden het verhaal van deze gouden generatie voor eens en altijd vastleggen voor huidige en toekomstige Willem II-fans, Tilburgers en voetballiefhebbers.”
Waar liep je tegenaan bij het maken van de film?
“Het budget. Dat was er namelijk niet. De film is gemaakt met 0,0 euro. Van Willem II hoefden we niets te verwachten want de club heeft zelf geen rooie cent. We hebben veel materiaal moeten lenen van bevriende productiebedrijven, maar iedereen was gelukkig zeer behulpzaam, waarvoor dank. Daarnaast bleek het niet gemakkelijk om archiefbeelden te vinden. De film vertelt over de periode 1950 tot circa 1955. Zo kort na de Tweede Wereldoorlog waren er buiten Amsterdam en Rotterdam nauwelijks camera's bij voetbalwedstrijden. Bewegend beeld vinden van het Willem II van destijds was dus lastig. Uiteindelijk hebben we via oud-spelers, verzamelaars en dagenlange zoektochten in streekarchieven bruikbaar beeldmateriaal kunnen achterhalen.”
Wat waren de moeilijkste beslissingen die je in het productieproces moest nemen?
“Omdat we nauwelijks beschikking hadden over bewegende archiefbeelden, moesten we ervoor waken dat de film enkel uit foto's en talking heads zou bestaan en daardoor wat saai of statisch zou worden. Ook het besluit om geen voice-over te gebruiken, maar de geïnterviewden het verhaal te laten vertellen zorgde in de montage soms voor hoofdpijn.”
Als je de film kijkt, waar ben je dan trots op?
“De oud-spelers die we voor de film hebben geïnterviewd zijn allemaal al flink op leeftijd. De oudste is 92 jaar. Aanvankelijk vertelden ze ons allemaal dat ze zich niet zoveel meer konden herinneren over die periode. Maar toen we eenmaal met ze gingen praten, kwamen alle herinneringen boven en zag je ze opbloeien. De erkenning en waardering voor wat zij destijds hebben gepresteerd deed hen zichtbaar heel erg veel. Bovendien bleek de clubliefde ook na ruim 60 jaar nog erg diep te zitten. Die emoties hebben we denk ik redelijk goed vastgelegd.”
De documentaire was te zien op 4 augustus tijdens de open dag van Willem II. Wat zijn nu verder de plannen met deze film?
“We hebben 'Stoere Kerels' op de jaarlijkse open dag van Willem II vertoond en de reacties waren te gek. We willen 'Stoere Kerels' nu graag op dvd uitbrengen in een mooie hoes, maar er zitten wat (muziek)fragmenten in de film waar we rechten over moeten betalen. Zodra we daar een sponsor voor hebben gevonden, kunnen we de film hopelijk snel uitbrengen.”
Foto boven: v.l.n.r. Joseph Meurs, Erik van Hest en oud-speler Jan Smolders
Foto's onder: Oud-speler Toon Becx en Willem II in de jaren vijftig
Marcel Groenewegen
in Tilburg